Bekkenfysiotherapie

Laura Treffers
Fysiotherapie

Oedeem fysiotherapie, Bekkenfysiotherapie 

Klik hier om de podcast ‘ONDERSTE BOVEN’ te luisteren.
In deze podcast wordt uitleg gegeven over de bekkenbodem, de organen in het bekken en de klachten die kunnen ontstaan.

De bekkenbodem: Voelen we die eigenlijk wel?

Stel je bent dit artikel aan het lezen en zou moeten beschrijven hoe je nu zit. Zit je onderuitgezakt, helemaal rechtop, op je lage rug, zitbeenknobbels of met je benen over elkaar of juist niet? Misschien heb je daar nog nooit zo bewust over nagedacht. Dat is ook niet zo gek, want onze hersenen zijn zo aangelegd dat we minder voelen met ons zitvlak dan bijvoorbeeld met onze handen en voeten.

Mocht je in de gelegenheid zijn en benieuwd zijn waar die bekkenbodem nu eigenlijk zit, ga dan eens zitten op een stoel en plaats je handen onder je billen. Op je zitbeenknobbels. Blijf even 10 seconden zitten en haal vervolgens je handen één voor één weg. Voel je dat je iets dieper bent gezakt in de stoel? Dat is dus het gebied waar de bekkenbodem zit.

Over het algemeen zijn we dus niet zo bewust van onze bekkenbodem, we beschrijven het meestal als het stuk dat tussen je zitbeenknobbel en schaambot.
Omdat het gedeelte niet zo goed geïnnoveerd is, kan het voorkomen dat wanneer je klachten hebt aan de lage rug of heup dit in relatie staat met de bekkenbodem.

Vanaf 1 januari 2024 heeft de afdeling fysiotherapie geen overeenkomst meer met onderstaande zorgverzekeraars.

Voor meer informatie betreft vergoedingen van niet gecontracteerde zorg verwijzen wij u naar uw polisvoorwaarden.

Ga naar de inhoud