Oedeem fysiotherapie

Laura Treffers
Fysiotherapie

Oedeem fysiotherapie, Bekkenfysiotherapie

Algemeen
Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht.Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen en lymfebanen. Via het vocht worden ondermeer voedings- en afvalstoffen door uw hele lichaam vervoerd.

De lymfebanen en –klieren spelen een belangrijke rol bij het vervoeren en zuiver houden van ons lichaamsvocht. Deze functie kan echter verstoord raken door stress, een ongeval, ziekte, operatie of een aangeboren afwijking in de lymfebanen.

Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak.

Enkele veel voorkomende vormen van oedeem zijn:

  • Lymfoedeem nadat lymfklieren verwijderd zijn door een operatie of als complicatie van bestraling.
  • veneus oedeem als vervolg van trombose of operatie van bloedvaten.
  • traumatisch oedeem na een ongeval.
  • primair lymfoedeem
    lipoedeem
    oedeem na oncologische ingrepen.
  • secundair oedeem na andere operaties.
    tertiair oedeem na bestralingen of chemokuur of medicijnen.

De behandeling
De therapie bestaat uit (een combinatie van) verschillende behandel-mogelijkheden: speciale massagegrepen, compressietherapie, oefentherapie en lymfetaping.

Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek met als doel de werking van het lymfestelsel te stimuleren. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken.

Behalve bovenstaande effecten heeft manuele lymfdrainage ook een sterk effect op hoofdpijnklachten, darmproblemen.

Compressie
Door het aanleggen van zwachtels wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Zodra er een stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt kan een therapeutisch elastische steunkous aangemeten worden.

Taping
Lymfetaping en oefentherapie zijn beide belangrijke ondersteunende middelen van de manuele lymfdrainage. Afhankelijk van uw klacht krijgt u een op maat gemaakt oefenprogramma van uw therapeut

Heb je vragen/twijfels over quarantaine
doe dan eerst de check.

Naar de inhoud springen